Greek Coins Forum

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

SMF - Just Installed!


Αποστολέας Θέμα: Μεταβολή διαστάσεων Ελληνικών νομισμάτων  (Αναγνώστηκε 2407 φορές)

masourakias

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 5.202
Μεταβολή διαστάσεων Ελληνικών νομισμάτων
« στις: Απρίλιος 02, 2015, 12:33:49 μμ »

Μεταβολή διαστάσεων Ελληνικών νομισμάτων
Του Δημητρίου Ποδάρα

Η πρόσφατη ανακάλυψη νέων εγγράφων μέσω της ιστοσελίδας των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφορούν την ιστορία των νεοελληνικών νομισμάτων, συμπληρώνει σημαντικά κενά στην γνώση μας για την κοπή νομισμάτων κατά τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους. Με αφορμή τα έγγραφα αυτά, και δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί σε βιβλιογραφία μέχρι σήμερα, θα αναρτηθούν σταδιακά ως μόνιμα άρθρα στο forum για να υπάρχουν ως αρχείο για συλλέκτες και ερευνητές.
Στο παρόν άρθρο αναφέρεται στην αλλαγή των διαστάσεων των ελληνικών νομισμάτων κατά το 1851. Όπως ήταν γνωστό με το Βασιλικό διάταγμα της 22 Δεκεμβρίου 1849 αποφασίστηκε η μεταβολή των διαστάσεων των ελληνικών νομισμάτων. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή το οποίο προκύπτει από το κάτωθι έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών:


Εν’ Αθήναις την 21 Δεκεμβρίου 1849
Μεγαλειότατε!
Τα ημέτερα αργυρά νομίσματα, ως και εκ των χάλκινων το 5λεπτον, 2λεπτον και λεπτό δεν εχουσιν ουδεμίαν αναλογίαν της διαμέτρου προς το πάχος αυτών αναλόγως του βάρους των.
Επειδή δε παραγγέλθη ήδη σ’ εν Βιέννη νομισματοχαράκτη Λάγγε να κατασκευάσει νέας μήτρας των αργυρών νομισμάτων με την ημετέραν προτομήν την οποίαν έλαβεν ούτος προσκληθείς ενταύθα εδώ που τα στοχάζομαι οτι είναι η καταλληλη εποχή του να γινει τροποποίηση των διαστάσεων αυτών καθόσον αφορά την αναλογίαν της διαμέτρου προς το πάχος και το βάρος των ως ανωτέρω νομισμάτων.
Προς τον σκοπόν τούτον λαμβάνω τη τιμήν να υποβάλω προς της ημετέρας Μεγαλειότητος το Διαταγμα αυτό. Το Διάταγμα τούτο Μεγαλειότατε δεν αντιβαίνει ποσώς εις τας υπάρχοντας Νόμους, ουδέ δύναται να είναι αντικειμενον νέου Νόμου, καθότι το 34ον άρθρο του Συντάγματος διαλαμβάνει ότι “ο Βασιλεύς έχει το δικαίωμα να κόπτη νομίσματα κατά τον Νομον” . Το δε Διάταγμα της 8/28 φεβρουαρίου του 1833 το κανονίσαν το ελλην. νομισματικόν σύστημα το οποίον είχον ισχύν νόμου πραγματεύεται μόνον περί των βάσεων του νομίσματος, ήτοι προσδιορίζη το ποιόν του μετάλλου, το βάρος των νομισμάτων και την αξία αυτών προσδιορίζον συγχρόνως ότι τα μεν αργυρά και χρυσά νομίσματα θέλουν φέρει αφ’ ενός μέρος την υμέτερον προτομήν με την επιγραφήν «Όθων Βασιλεύς της Ελλάδος» αφ’ ετέρου δε τα παράσημα του Κράτους, την σημείωσιν της αξίας του νομίσματος. Τα δε χάλκινα επί του ενός μέρους “Βασιλεία της Ελλάδος” και επί του ετέρου την σημείωσιν της τιμής. Δεν πραγματεύεται όμως το ανωτέρω Διάταγμα ποσσώς περί της αναλογίας της διαμέτρου προς το πάχος αυτών, αφήνον του ορισμού πάντων εν την αρεσκείαν του εκάστοτε, οστις χρειαστεί να έχει υπ’ όψιν την ωφέλεια της χρήσεως ηνωμένην με το κομψόν.
Επί των ανωτέρω εκτεθέντων γίνεται δεκτόν Μεγαλειότατε ότι η προκείμενη τροποποίηση των ημετέρων νομισμάτων δεν δύναται να είναι αντικείμενον Νόμου αλλά απλώς έργου κυβερνητικού.
Της ημετέρας Μεγαλειότητος

Ο εκ των Οικονομικών Υπουργός.

Επίσης, δεδομένου ότι κατά του 1851 έχουν βρεθεί ασημένια ελληνικά νομίσματα εκτυπωμένα πάνω σε ασημένια νομίσματα των ισπανικών αποικιών, είναι εξαιρετικά πιθανό η ενέργεια αυτή να υποκρύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, τα ελληνικά νομίσματα να προσαρμοστούν στο πάχος των νομισμάτων αυτών.