Greek Coins Forum

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

SMF - Just Installed!


Αποστολέας Θέμα: 1854 – Αναφορά του Υπουργείου σχετικά με τα αίτια διακοπ  (Αναγνώστηκε 1625 φορές)

masourakias

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 5.202

1854 – Αναφορά του Υπουργείου σχετικά με τα αίτια διακοπής των εργασιών του Νομισματοκοπείου και την ανάγκη εκτύπωσης νέων νομισμάτων.


Εν Αθήνας την 6 Σεπτεμβρίου 1854,

Μεγαλειότατε!

Από 1 Ιανουαρίου του 1852 έτους που διελύθη το προσωπικόν του Β. Νομισματοκοπείου, διατηρηθέντος μόνου του Διευθυντού, ο οποίος είναι συγχρόνως και Διευθυντής του Σφραγιστηρίου, του Τυπογραφείου και του Λιθογραφείου, και ενός πρωτεργάτου του οποίου η διατήρησης θεωρήθη αναγκαία δια την διατήρησην και επιδιόθωσην των μηχανών του Νομισματοκοπείου και του Σφραγιστηρίου, εργαζομένου προσωπικώς, καθόσον ευκαιρεί, και εις το Σφραγιστηρίον.
Οι λόγοι δια τους οποίος διελύθη το προσωπικόν του Νομισματοκοπείου, εκτίθενται εις τη από 29 Νοεμβρίου 1851 προς την Βουλήν έκθεση του τότε υπουργού, με τη οποία συνόδευσε τον δια το 1852 προϋπολογισμόν του κράτους, συγκεφαλαιούνται δε εις τους εφεξής: α) ότι από το 1836 μέχρι το 1850 εξετυπώθησαν χαλκονομίσματα αξίας ενός εκατομμυρίου και επτακοσίων περίπου χιλιάδων δραχμών, εκτός των εκτυπωθέντων εις Μόναχον κατά το 1833 και 1834. β) ότι ένεκεν της υπερπλεονάσεως των χάλκινων νομισμάτων συναντάτω μεγάλα προσκόμματα εις τας μεταξύ των πολιτών και εις τα μεταξύ αυτών και του Δημοσίου συναλλαγάς, και επεγέγνοντο μεγάλα έξοδα εις την από ταμείου εις ταμείου μεταφορά των συγκεντρουμένων εις τα διάφορα ταμεία. γ) ότι μεταξύ των αργυρών και χρυσών αφ’ ενός και αφ’ ετέρου των χάλκινων νομισμάτων δεν υπάρχει ουδεμία αναλογία και δ) ότι εις το εσωτερικών δεν υπήρχαν ακατέργαστος χρυσός και αργυρός προς εκτύπωσην αργυρών και χρυσών νομισμάτων, και αν εγίνετο έξωθεν χρυσού και αργυρού προμήθεια, έπρεπε να γίνει χρηματική θυσία, ενώ η κατάσταση των πόρων και αναγκών μας δεν επέτρεπε τοιαύτην ζημίαν.
Και αληθώς, μολονότι παρήλθον ήδη δυο περίπου έτη, δεν επαρουσιάσθη ουδεμία ανάγκη εκτυπώσεως δεκαλέπτων και πενταλέπτων, και φρονούμεν, ότι δεν θέλει παρουσιασθεί και εφεξής επί τίνα ακόμη έτη. Εξέλιπον όμως τα δίλεπτα και μονόλεπτα, και η έλλειψης αυτή φέρει επαισθητά προσκόμματα επι τας συναλλαγάς των δε πολιτών και των δημοσίων ταμείων και γεννά πολλάκις ζημίας, ως αναγκαζομένων των πολιτών ω’ αφήνουν εις τους προς αυτούς συναλλάστονται εις όφελος ή εις βάρος ένα ή δύο λεπτά προς συμπλήρωσιν της ληψοδοσίας των.
Εθεώρησα δια ταύτα αναγκαίον την εκτύπωσην εις το Β. Νομισματοκοπείον τριών χιλιάδων δραχμών δίλεπτα και άλλον τόσο μονόλεπτα, δια να κυκλοφορήσουν εις την κοινωνία, και επί τούτου εζήτησα από το Διευθυντή του Νομισματοκοπείου υπολογισμόν της απαιτούμενης εις εκτύπωσην αυτών προκαταβολής, καθ’ ον αιτούνται:
1)   Δια τέσσαρας εργάτας επί μήνας τέσσαρας και ανά Δρ. 45 δι’ έκαστον…………Δρ. 810
2)   Δι’ ένα τορνωτήν προς Δρ. 60. ……………………………….. Δρ. 270
3)   Δια 700 οκάδων χαλκού ακατερ 3 ½ …………………… Δρ. 2.450
4)   Δι’ εκμίσθωσιν 4 ισιωτών επί ημέρας 50 ……………………….. Δρ. 1.000
5)   Δι’ 20.000 οκάδες καυσόξυλα ……………………………… Δρ. 400
6)   Δια δίαφορων υλικών …………………………………….. Δρ. 800
Τα όλον ……………………………………………………………………… Δρ. 5.730
Λαμβάνω επομένως την τιμή να παρακαλέσω την υμ. Μ. δυνάμει του άρθρου 18 του περί δημοσίου λογιστικού νόμου να μου χορηγήσετε έκτακτην πίστωσιν δια το άνω ειρημένον ποσόν και επί τούτου εσωκλείω το περί ταύτης σχέδιον Β. Διατάγματος, συνοδευμένον με το κατά το άρθρο 16 του διαληφθέντος νόμου γνωμοδότησην του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υποσημειούμαι με σέβας βαθύτατον

Της Υμετέρας Μεγαλειότητος