Other Coins - Λοιπά Νομίσματα > Vasilopita Tokens

Φλουριά Βασιλόπιτας

(1/18) > >>

masourakias:
http://www.greekcoins.gr/iotasigmatauomicronrho943alpha.html

Σύντομα θα φωτογραφηθούν κατά ημερομηνία και τύπο και θα στηθεί σιγά σιγά σχετικός τιμοκατάλογος.  Λέω σιγά σιγά γιατί ακόμα δεν έχω επαρκή στοιχεία για την σπανιότητα αρκετών από αυτών.

Ιστορικά στοιχεά

Η ιστορία της βασιλόπιτας, έχει μια ιστορία , 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.

Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.  Κάποια μέρα όμως, ένας στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει. Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν.

Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι. Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο Δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος , βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη .

Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια , όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν , τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.

Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι η βασιλόπιτα , όπως ονομάστηκε, και έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί.

Έτσι φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, σε ανάμνηση του γεγονότος, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Το φλουρί που τοποθετούμε στην βασιλόπιτα ήταν συνήθως μια χρυσή λίρα για τους πλούσιους ἤ ένα καλό κέρμα ( ασημένιο ) για τους φτωχότερους και αργότερα κυρίως μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μια απομίμηση χρυσής λίρας.

Εμπορικά εκμεταλλευτήκαν το γεγονός διάφοροι χρυσοχόοι και κάθε χρόνο κυκλοφορούν απομιμήσεις χρυσής λίρας με την χρονολογία του νέου χρόνου και έτσι προέκυψε και η συλλογή τους από τους συλλέκτες .

Στις διάφορες φωτογραφίες απεικονίζονται φλουριά διαφόρων χρονολογιών, αξίζει να σημειωθεί ότι η μια όψη είναι διαχρονικά ίδια με τον Άγιο Γεώργιο.  Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται διάφοροι μεγάλοι φούρνοι να κατασκευάζουν φλουριά με την επωνυμία τους, πολλές φορές χωρίς ημερομηνία.

Η συλλογή φλουριών έχει αρχίσει και αποκτάει μεγάλο συλλεκτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

sac:
Εδώ θα ήθελα να γράψω τρία πράγματα. Το ένα είναι τρολάρισμα, αλλά... δεν μπορώ να συγκρατηθώ... :-)

1. Ο Μέγας Βασίλειος είναι ο μοναδικός που τιμήθηκε από την Ιστορία με τον τίτλο του "Μεγάλου", χωρίς να σκοτώσει ούτε έναν άνθρωπο. Όλοι οι άλλοι "Μεγάλοι" (Αλέξανδρος, Ναπολέων, Κωνσταντίνος, Φρειδερίκος...) έσφαξαν κάποιες χιλιάδες ανθρώπους για να αποκτήσουν αυτόν τον τίτλο.

Θεωρώ λοιπόν ότι, ως Έλληνες, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο περήφανοι για τον Βασίλειο, παρά για οποιονδήποτε άλλον συμπατριώτη μας (ακόμα και τον Αλέξανδρο)...

--------------------------

2. Η συνήθεια των δώρων μέσα σε πίτες κλπ δεν είναι κάτι σπάνιο, κάθε άλλο. Πιστεύω ότι... ελάχιστα από τα μέλη του φόρουμ έβλεπαν τούρκικα σίριαλ... Δεν ξέρω αν έβλέπε κανένας το "Asi".

"Asi" στα τούρκικα σημαίνει από "ανάποδος" έως "αντάρτης". Asi είναι το όνομα του ποταμού Ορόντη, ο οποίος πηγάζει από τη κοιλάδα Μπεκάα του (όρους) Λιβάνου και χύνεται στη Μεσόγειο κοντά στην Αντιόχεια "επί του Ορόντου". Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι κατευθύνεται βόρεια, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ποταμούς της περιοχής. Προφανώς ο τίτλος του σίριαλ έκανε λογοπαίγνιο και με τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας.

Σε όλη τη Μεσόγειο, λοιπόν, μετά το μάζεμα της ελιάς, ακολουθεί και η παρασκευή του σαπονιού. Μαζεύεται όλο το χωριό να βράσει το σαπούνι της χρονιάς, με χορούς και τραγούδια και διάφορα άλλα λαογραφικά και ο προύχοντας του χωριού ρίχνει μια (χρυσή τουρκική) λίρα στο καζάνι. Οπότε, κάποιος βρίσκει μέσα στο σαπούνι του το "φλουρί". :-)
(Φυσικά στο σίριαλ το βρήκε η πρωταγωνίστρια, ακολούθησε ο έρωτας, κλπ...)

Πάντως... πιο πολλά μαθαίνει κανείς για τη Μεσόγειο βλέποντας (κάποια) τούρκικα σίριαλ, παρά αμερικάνικες ταινίες...

--------------------

:trolling mode on

3. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γεννήθηκε το 330 μ.Χ. (τη χρονιά των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης). Εκλέχτηκε επίσκοπος Καισάρειας το 370 (επί αυτοκρατορίας Βαλεντινιανού Ι) και πέθανε το 379 (επί αυτοκρατορίας Βάλεντα, αδελφού του Βαλεντινιανού Ι). Ποιος θα μπορούσε να "επιτεθεί" στην Καισάρεια εκείνη την εποχή;;;; (Hint: Ο Ιουλιανός είχε σκοτωθεί το 363.)

:trolling mode off

sac:
Και ένα άσχετο, αλλά εντυπωσιακότατο "σφάλμα"...

https://en.wikipedia.org/wiki/Theodosius_I#/media/File:Disco_o_Missorium_Teodosio_MPLdC.jpg

masourakias:
Πολυ ενδιαφερον

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Makis:
Για κάτι τέτοιο μιλάτε;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση