Greek Coins Forum

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

SMF - Just Installed!


Αποστολέας Θέμα: Repunched Mint Marks  (Αναγνώστηκε 545 φορές)

Σίμος

  • Επισκέπτης
Repunched Mint Marks
« στις: Οκτώβριος 19, 2015, 04:28:33 μμ »

Από τις αρχές του 1800 τ'αμερικάνικα νομισματοκοπεία χρησιμοποιούν νομισματόσημα το πρώτο γράμμα της κάθε πόλης που τυπώνει τα κέρματά τους. Έτσι έχουμε D για Denver , S για San Franscisco , C για Charlotte (χρυσά κέρματα μόνο) , CC για Carson City , D για Dahlonega (χρυσά κέρματα μόνο) , O για New Orleans , P για Philadelphia και W για West Point.

O χαράκτης του νομισματοκοπείου έπαιρνε μια ατσάλινη ράβδο (πόντα) στην οποία ήταν εσώγλυφο το νομισματόσημο και με τον κόπανο (ξύλινο σφυρί μεγάλου μεγέθους) χτυπούσε το νομισματόσημο πάνω στη μήτρα εργασίας. Δηλαδή την μήτρα που θα έμπαινε στην παραγωγική διαδικασία να τυπώσει. Οι master dies μέχρι και το 1989 δέν φέρουν επάνω νομισματόσημο. Αυτό έμπαινε ξεχωριστά στο τέλος (χειροκίνητα) από τον τεχνίτη - χαράκτη.

Ο ερευνητής (και φίλος μου) κος Ken Potter σε άρθρο πρίν λίγο καιρό επισήμανε ότι τα νομισματόσημα μπορούν να μετακινούνται πάνω στο πεδίο του κέρματος από χρονιά σε χρονιά και από πόλη σε πόλη μέχρι το 1989 και είχε απόλυτο δίκιο. Ο λόγος είναι ότι μερικές φορές η στήριξη ήταν υποτυπώδης και υπήρχαν ταλαντώσεις που οδηγούσαν σε περιστροφή του νομισματόσημου αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη πάνω στο πεδίο άλλες φορές πάλι από ζαλάδα ο τεχνίτης χτυπούσε μακριά ή πολύ κοντά στην χρονολογία το νομισματόσημο. Επίσης έχουν παρατηρηθεί φορέςόπου το νομισματόσημο έχει χτυπηθεί  χωρίς κάν στήριξη σε μέγγενη από τον χαράκτη.

Το 1990 και μετά ξεκίνησαν σιγά σιγά όλα τα νομισματοκοπεία μ'εκείνο της Philadelphia πρώτο να τοποθετεί το νομισματόσημο στην Masterdie. To 1994 και μετά το νομισματόσημο τοποθετείται και στο πρόπλασμα  χάραξης και τότε θεωρείται ότι συλλεκτικά τελειώνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ η εποχή συλλεκτικότητας των RPM.

RPM σημαίνει repunched mintmarks. Δηλαδή ξαναχτυπημένα νομισματόσημα. Το ένα πάνω στο άλλο. Η επανάληψη του χτυπήματος στόχο είχε την καλύτερη αποτύπωσή του πάνω στη μήτρα εργασίας μιας και γινόταν χειροκίνητα. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και τριών - τεσσάρων επαναλήψεων του χτυπήματος του νομισματόσημου.Έτσι τα λεγόμενα RPM ώς κατηγορία εσφαλμένης κοπής χωρίζονται σε στάδια όσα και τα χτυπήματα πάνω στη μήτρα. Αυτά στα βιβλία συμβολίζονται με δυο διαφορετικούς τρόπους

Είτε   D/D  - 005  που σημαίνει  Denver πάνω σε Denver στάδιο 5

Είτε  RPM - 5 που σημαίνει το ίδιο πράγμα.

Τονίζω ότι σύγχιση των RPM και των ΟΜΜ δεν πρέπει να γίνεται μιας και είναι διαφορετικά φαινόμενα. Στο πρώτο έχουμε επανάληψη του ίδιου νομισματόσημου πάνω στο άλλο πολλές φορές ενώ στα OMM έχουμε διαφορετικά νομισματόσημα το ένα πάνω στο άλλο. Για παράδειγμα S πάνω σε D ή το ανάποδο  ή P πάνω σε Ο και πάει λέγοντας. Τα OMM είναι ποικιλίες όπως και τα RPM  κέρματα . Τα OMM είναι κατά πολύ ακριβότερα ασφαλώς γιατί είναι σπανιότερα και πιο εντυπωσιακά . Εντούτοις και στα RPM έχουμε περιπτώσεις πολύ σημαντικές ώς εντυπωσιακές ή εξεζητημένες ωστόσο γνήσιες!


Φωτογραφικό υλικό ακολουθεί και ανήκει στον συγγραφέα Wexler που μεταδίδει δωρεάν τις γνώσεις του στους συλλέκτες εδώ και χρόνια και τον ευγνωμονώ γι αυτή τη προσπάθεια.

Πηγή : http://doubleddie.com/58243.html

Καταγράφηκε