Greek Coins Forum

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

SMF - Just Installed!


Αποστολέας Θέμα: Άρθρο:Συγκρούσεις μητρών άνευ δίσκου και βαθμονόμηση  (Αναγνώστηκε 745 φορές)

Σίμος

  • Επισκέπτης

Μια από τις πιο κεφαλαιώδεις και σημαντικές κατηγορίες με τις οποίες ασχολούνται όσοι συλλέγουν σφάλματα είναι οι συγκρούσεις των μητρών (Clash Dies).

Σε αυτό το φαινόμενο αυτό που συμβαίνει είναι η σύγκρουση μητρών χωρίς να παρεμβάλεται στο ενδιάμεσο ο προς τύπωση δίσκος! Αυτό έχει ώς συνέπεια να καταστρέφονται μερικώς ή καθολικά οι μήτρες του ζεύγους (Anvil - Hammer) και να τυπώνεται μέρος από το σχέδιο της μιας στην άλλη. Όσοι δίσκοι τυπωθούν κατόπιν θα παρουσιάζουν ανάγλυφα μέρη του σχεδίου της μιας όψης στην άλλη. Δηλαδή τμήμα του σχεδίου του εμπροσθότυπου στον οπισθότυπο και το ανάπαλι.  Τα τμήματα των σχεδίων που απεικονίζονται είναι και τα υψηλότερα στο σχέδιο και η εντονότητα απεικόνισής τους δημιουργεί εντονότερο ή ασθενέστερο σφάλμα σύγκρουσης. Εντυπωσιακότερο ή λιγότερο εντυπωσιακό. 

Η αιτία της σύγκρουσης των μητρών έγκειται είτε σε χαλάρωση του ιμάντα κύλισης των προς τύπωση δίσκων επομένως καθυστερεί η είσοδος του δίσκου στον θάλαμο τύπωσης κι έτσι έχουμε την σύγκρουση των μητρών μεταξύ τους είτε  λόγω του "χαλαρωμένου" χαλασμένου feeder finger δηλαδή του τροφοδότη εισόδου δίσκων στον θάλαμο.

Μέχρι σήμερα οι χαρακτηρισμοί των περισσότερων συλλεκτών αλλά και εταιρειών στο σφάλμα ήταν έντονο , ασθενές , δυνατό , αδύναμο , βαθειά χάραξη , ασθενής χάραξη. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί πλέον τείνουν να εξαλειφθούν σιγά σιγά με την βοήθεια 6 ενθουσιωδών συλλεκτών / νομισματολόγων / ερευνητών της ANA (Αντίστοιχη ΠΝΕ στις ΗΠΑ) οι οποίοι μελετώντας την σύγκρουση μητρών στο δολλάριο "Eisenhower Dollar Talon Heads"  οδηγήθηκαν σε κατάταξη και βαθμονόμηση του σφάλματος σύγκρουσης σε 3 κατηγορίες.

Μάλιστα τεκμηριώνουν τις κατηγορίες και με παραδείγματα δημοσιευμένα στον οργανισμό CONECA που θα παραθέσω στην συνέχεια με link για μελέτη πρός κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι Εταιρείες πιστοποίησης συνήθως όταν βαθμολογούσαν ένα κέρμα που παρουσιάζει die clash φαινόμενο δεν επεκτείνονταν περαιτέρω σε βαθμονόμηση του σφάλματος , όμως τελευταία η ANACS αρχίζει και εισάγει στις αξιολογήσεις κερμάτων την κλίμακα βαθμονόμησης των 6 αυτών μελετητών που αποκαλούνται IKE GROUP.

Σύμφωνα με την κλίμακα ΙΚΕ λοιπόν

GRADE A - jumps off the coin, sharp, crisp and substantially complete (Η τύπωση μοιάζει απότομη , έντονη και ουσιαστικά πλήρης)

GRADE B - visible at most viewing angles and at least mid-sized (Η τύπωση μοιάζει ορατή στις περισσότερες υπο γωνία οπτικές θέσεις του κέρματος και τουλάχιστον κατά το ήμισυ τυπωμένη)

GRADE C - barely visible at a “just-right” viewing angle or tiny (Με δυσκολία ορατή "μόλις που φαίνεται με φακό" τύπωση σε ευθεία παρακολούθηση του κέρματος  ή ελαφρώς γωνιακή.)

Έτσι πλέον έχουμε συντομογραφικά GA , GB ,GC στη βαθμονόμηση του συγκεκριμένου σφάλματος κάτι που το χρησιμοποιούν κατά κόρον πλέον τόσο οι συλλέκτες σφαλμάτων όσο σιγά σιγά και η ANACS. Πιστεύω ότι μελλοντικά όλες οι λοιπές εταιρείες πιστοποίησης θα αναγράφουν και την βαθμονόμηση της σύγκρουσης μητρών δίνοντάς μας καλύτερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο σφάλμα στα κέρματά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μελετήσε ολόκληρο το άρθρο της Coneca σε μορφή pdf

http://conecaonline.org/content/TheDieClashGradingSystemHighResMarch32007.pdf

Επίσης μπορείτε και να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας για να το έχετε στο αρχείο σας μελλοντικά.  Σε αυτό θα βρείτε ενδιαφέροντα παραδείγματα βαθμονόμησης με πολύ αναλυτικές φωτογραφίες.




Καταγράφηκε