Greek Coins Forum

Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σύνθετη αναζήτηση  

Νέα:

SMF - Just Installed!


Αποστολέας Θέμα: Λυδία Λίθος (Lydite)  (Αναγνώστηκε 1704 φορές)

Simos

  • Επισκέπτης
Λυδία Λίθος (Lydite)
« στις: Οκτώβριος 06, 2016, 12:26:38 μμ »

 Είναι μία μαύρη πέτρα που οι αρχαίοι Έλληνες εύρισκαν στο όρος Τμώλος της Λυδίας στη Μικρά Ασία. Αν χαράξουμε πάνω στη λυδία λίθο ένα ίχνος (γραμμή) με ένα χρυσό αντικείμενο, μπορούμε να προσδιορίσουμε την περιεκτικότητα του αντικειμένου σε χρυσό (δηλαδή τα καράτια). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και σήμερα, για την εύρεση της περιεκτικότητας των κραμάτων χρυσού. Ενδιαφέρον είναι ότι από το όρος Τμώλος πήγαζε ο χρυσοφόρος ποταμός Πακτωλός =μτφ. πληθώρα, μεγάλη ποσότητα - πακτωλος χρημάτων,πακτωλός υποσχέσεων.

 Οπότε να υποθέσουμε ότι αφού μάζευαν το χρυσάφι από τον Πακτωλό, έκαναν και έναν έλεγχο, με την λυδία λίθο που έβρισκαν εκεί δίπλα.

   Η λυδία λίθος είναι μία ποικιλία μικροκρυσταλλικού χαλαζία, ένα είδος μαύρου ίασπη.

   Με το όνομα λυδία λίθος, υπάρχουν αναφορές σε κάποιους αρχαίους συγγραφείς, στον Θεόφραστο και στον Ησύχιο. Σε κάποιους άλλους συγγραφείς, στον Πλίνιο, στον Θεόφραστο, στον Πολυδεύκη, και στον Πλάτωνα (Γοργίας) έχει την ονομασία βάσανος, ή βασανίτης λίθος, ή βασανίζουσα λίθος, (basalte ή basanite) λόγω της δοκιμασίας στην οποία υπέβαλλαν το κράμα χρυσού, για να αποκαλύψει την περιεκτικότητα του σε καράτια. Τέλος η ονομασία «μεχέγκι» (τουρκικά mehek), χρησιμοποιείτο από τους παραδοσιακούς Έλληνες χρυσικούς του 18ου και 19ου αιώνα.

Βασιλικό ύδωρ (στα Λατινικά aqua regia ή aqua regis)

Είναι η ονομασία ενός ειδικού μίγματος υδροχλωρικού (HCl) και νιτρικού οξέως (HNO3). Η αναλογία HCl και ΗΝΟ3 στο βασιλικό ύδωρ είναι 3 μέρη HCl και 1 μέρος HNO3 .

Το βασιλικό ύδωρ είναι διάλυμα πολύ διαβρωτικό, ατμίζον με κιτρινωπό ή κοκκινωπό χρώμα. Ονομάστηκε έτσι επειδή προσβάλλει τον «βασιλιά» των μετάλλων το χρυσό. Είναι από τις ελάχιστες ουσίες που μπορούν να προσβάλλουν το χρυσό και την πλατίνα.

Προσοχή: Να μην πειραματίστείτε με αυτό το διάλυμα - είναι καυστικό και επικίνδυνο.

Ιστορία του βασιλικού νερού

Το μίγμα νιτρικού-υδροχλωρικού οξέος θεωρείται ανακάλυψη του Άραβα αλχημιστή Γιαμπίρ ιμπν Χαϊάν (Jabir ibn Hayyan) που ανακάλυψε επίσης και το υδροχλωρικό οξύ.

Οι αλχημιστές ενδιαφέρθηκαν πολύ για το μίγμα αυτό και το χρησιμοποίησαν στην αναζήτηση της "φιλοσοφικής λίθου" (= ελιξίριο της μακροζωίας που μπορούσε μετατρέψει κράμα λιωμένων μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι). Επίσης, η φιλοσοφική λίθος θεωρούνταν ότι μπορούσε να προσδώσει την πολυπόθητη αθανασία στους ανθρώπους.

Σήμερα στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως κατέχουν την φιλοσοφική λίθο καθώς και τις δυνατότητες να την κατασκευάζουν αλλά και να μεταστοιχειώνουν μολύβι σε καθαρό χρυσό.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Δανία το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ούγγρος χημικός György Hevesy διέλυσε τα χρυσά μετάλλια των Βραβείων Νόμπελ των φυσικών Max von Laue και James Franck σε βασιλικό ύδωρ για να μην τα κλέψουν οι Ναζί. Μετά τοποθέτησε το διάλυμα σε ένα ράφι στο εργαστήριό του στο Ινστιτούτο Niels Bohr. Έτσι, αγνοήθηκε από τους Ναζί που πίστεψαν ότι το βάζο περιείχε μια από τις εκατοντάδες κοινές χημικές ενώσεις. Μετά τον πόλεμο, ο Χέβεσι επέστρεψε στο Ινστιτούτο και βρήκε το μπουκάλι άθικτο, οπότε απομόνωσε το χρυσό από το οξύ. Ο χρυσός επεστράφη στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το Ίδρυμα Νόμπελ έφτιαξε πάλι τα μετάλλια και τα επέδωσε στους Λάουε και Φρανκ.






Καταγράφηκε

Simos

  • Επισκέπτης
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 12:36:26 μμ »

Πάμε τώρα στη ταμπακιέρα. Πώς γίνεται ο έλεγχος στα κοσμήματα στις λίρες κλπ. Υπάρχουν ανάλογα την πυκνότητα του διαλύματος τρία είδη. Το ένα μετράει τα 14 Κ το άλλο τα 18 Κ και το τρίτο μετράει τα 22Κ . Υπάρχουν και μερικοί που έχουν και διάλυμα που μετράει τα 16Κ.  Η μέτρηση γίνεται ώς εξής. Παίρνουμε το κόσμημα ή τη λίρα ή το χρυσό κέρμα και το τρίβουμε απαλά πάνω στη λυδία λίθο. Αφήνει ένα αποτύπωμα χρυσού. Άν αυτό είναι έντονο μιλάμε για χρυσό άν είναι αχνό μιλάμε για επιχρυσωμένο κόσμημα ή κέρμα. Η μέτρηση των καρατίων στο έντονο γίνεται ώς εξής. Ρίχνουμε μια σταγόνα πάνω στο αποτύπωμα από αυτό των 14Κ άν δεν σβήσει περνάει για 14 καράτια. Ρίχνουμε άλλη μια σταγόνα από το διάλυμα των 18Κ άν δεν σβήσει περνάει για 18 καράτια και πάει λέγοντας.

Έτσι μετράμε τα καράτια στις λίρες στα κοσμήματα σε όλα τα χρυσά κέρματα του πλανήτη κλπ. 


Ειδικά για τις λίρες απαιτείται επιπλέον φίλερ τύπου FISCH για έλεγχο διαμέτρου και πάχους αλλά και έλεγχο βάρους. Η ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας δεν είναι απαραίτητη στον καθορισμό γνησιότητας μιας λίρας.

Ειδικά για τα κοσμήματα να ξέρουμε ότι όλα όσα είναι ασημένια ή χρυσά φέρουν πάνω μαρκάρισμα καθαρότητας που αναγνώσκεται με φακό εύκολα.

Υ.Γ Φίλερ απλού τύπου που ανοίγουν σαν σουγιάδες είναι αναξιόπιστα.





Καταγράφηκε

sekadakis

  • Επισκέπτης
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 12:45:40 μμ »

Κάπου βρήκα αυτά


Η Φώτο περιγραφή
Ο εξοπλισμός ενός μικρού εργαστηρίου για τον έλεγχο της περιεκτικότητας των κραμάτων χρυσού. Η μαύρη πέτρα (αριστερά φυσική, κάτω τεχνητή) είναι η λυδία λίθος πάνω στην οποία χαράζουμε το ίχνος, με το αντικείμενο που θέλουμε να ελέγξουμε. Το χρυσό αστέρι έχει στις έξι ακτίνες του, έξι διαφορετικά κράματα χρυσού για σύγκριση με το ίχνος, και το μπουκαλάκι περιέχει οξύ με το οποίο σβήνουμε τα δύο ίχνη.

 
Καταγράφηκε

Simos

  • Επισκέπτης
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 12:50:37 μμ »

Και μιας και το ανέλυσα να γράψω και 2 πράγματα παρακάτω. Το καράτι του χρυσού είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από το καράτ του διαμαντιού. Το γιατί σε άλλο άρθρο. Αυτό όμως που θέλω να γίνει αντιληπτό είναι ότι τα καράτια μετρούν την ποσόστοση του χρυσού στο κράμα. 24 Καράτια σημαίνει 100% χρυσός. Άν δηλαδή ένα κέρμα ή κόσμημα ζυγίζει  8 γρ σημαίνει ότι και τα 8 είναι χρυσός.  Τα 14 καράτια σημαίνει ότι το ποσοστό χρυσού είναι 14/24% δηλαδή 58% περίπου. Άρα σε ένα αντικείμενο 8 γρ τα 14 καράτια μας δίνουν 4,64 γρ χρυσό και το υπόλοιπο είναι ξένο μέταλλο.

Υ.Γ Η κομπίνα που κάνουν οι σαράφηδες...όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι είναι η εξής. Τσεκάρουν το αντικείμενο που τους πάτε και άν σας κόψουν ότι έχετε κόψιμο και ανάγκη ή ότι είστε ανίδεοι το αγοράζουν το βάρος του στα 6 καράτια! Αυτό είναι καθαρή ληστεία ασφαλώς διότι κλέβουν στο βάρος του πραγματικού χρυσού που έχει το κόσμημά σας ή το κέρμα σας. Έτσι δίνουν μια τιμή βασιζόμενη σε ποσοστό μόλις 6/24 δηλ 1/4 δηλ 25% του βάρους. Άρα τα 10 γρ τα παίρνουν για 2,5 γρ χρυσό ενώ άν είναι 14Κ έχει 5,8γρ.  Φανταστείτε τώρα σε κόσμημα που μπορεί να ζυγίζει 200 γραμμάρια τι κλέψιμο πέφτει.

Καταγράφηκε

Σύντομος

  • Sr. Member
  • ****
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 297
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 02:03:50 μμ »

Η κλοπή στα καράτια γίνεται με πολλούς τρόπους, ακόμα και μπροστά στα μάτια σου.
Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πόσο "βαρειά" πρέπει να τριφτεί το αντικείμενο για να δείξει το υγρό τα σωστά καράτια. Αν το τρίψεις ελαφρά, το υγρό τρώει εύκολα το αποτύπωμα και σου λέει "Αα, δεν είναι τόσα είναι λιγότερα". Επίσης κάποιοι έχουν πειράξει ακόμα και τα αστέρια..!
Καταγράφηκε

corvus

  • Full Member
  • ***
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 176
  • The Empire is Law, the Law is sacred
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 03:45:37 μμ »

Η διαδικασια που βλεπουμε εδω ειναι η ιδια ή διαφορετικη? Δεν μπορεσα να καταλαβω αν ειναι η ιδια ουσια :)



Καταγράφηκε
Long forgotten, forged anew

Σύντομος

  • Sr. Member
  • ****
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 297
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 06, 2016, 04:18:46 μμ »

Δεν έχω ήχο και δεν ξέρω τι λέει αυτός.
Υπάρχουν πάντως 2 τρόποι με τη λυδία λίθο:

1ος: Ξύνεις το αντικείμενο καλά. Δεξιά και αριστερά του ξύνεις με το αστέρι τα 2 πιο πιθανά κοντινά καράτια. Βάζεις το υγρό και αναλόγως με το τι τρωει και σε πόση ώρα το τρώει, υπολογίζεις πόσα καράτια είναι.
2ος: Ξύνεις το αντικείμενο και ρίχνεις από πάνω το ανάλογο υγρό ανάλογα με τα καράτια που υποθέτεις ότι είναι, κλπ.

Ο 1ος θεωρείται πιο αξιόπιστος και πιο ακριβής από τον 2ο.
Καταγράφηκε

sekadakis

  • Επισκέπτης
Απ: Λυδία Λίθος (Lydite)
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 07:23:20 πμ »

Δεν έχω ήχο και δεν ξέρω τι λέει αυτός.
Υπάρχουν πάντως 2 τρόποι με τη λυδία λίθο:

1ος: Ξύνεις το αντικείμενο καλά. Δεξιά και αριστερά του ξύνεις με το αστέρι τα 2 πιο πιθανά κοντινά καράτια. Βάζεις το υγρό και αναλόγως με το τι τρωει και σε πόση ώρα το τρώει, υπολογίζεις πόσα καράτια είναι.
2ος: Ξύνεις το αντικείμενο και ρίχνεις από πάνω το ανάλογο υγρό ανάλογα με τα καράτια που υποθέτεις ότι είναι, κλπ.

Ο 1ος θεωρείται πιο αξιόπιστος και πιο ακριβής από τον 2ο.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι χωρίς να καταστρέφεις το προς εξέταση υλικό.

http://www.acutech.gr/gr/articles.asp?catid=32&artid=70&relid=163

Καταγράφηκε